Новина: : Жени Попова: Не сме действали нерегламентирано
(Категория: НОВИНИ)
Публикувано от redaktor
сряда 26 февруари 2014 - 16:17:20

Жени Попова: Не сме действали нерегламентирано и подмолно, това е наша дългогодишна борба за по-добри условия на живот на мечките

mechkite.jpg

Председателят на Сдружението за защита правата на животните Жени Попова заяви, че не се е свързвала тя с „Центъра за защита на природата и животните“ в Добрич за прехвърлянето на мечките от зоокъта в Лесопарка „Липник“ там. Тя добави, че до сдружението са пристигали запитвания и сигнали от граждани, относно условията за отглеждане на Бойка и Станди. Поради това на неговия сайт е предадена информация от кореспонденцията свързана с мечките.

„Преди седмица дойде отново екип на „Четири лапи“ и правиха преглед за състоянието им. Аз само ги попитах дали има нещо вярно в информацията, че мечките ще бъдат местени в Добрич. Те потвърдиха и казаха, че само се чака писмено уведомление. Аз ги помолих да ми го препратят и това е всичко. Няма нищо преднамерено и нерегламентирано“, отбеляза Попова.

„Писмото е получено от „Четири лапи“ официално и просто го разпространяваме на сайта на сдружението. То е резултат от кореспонденция между Общината и министерството през последната година, а не на кореспонденция, която сдружението е водило. Ние само разпространяваме информация, получена от „Четири лапи“. Няма нищо тайно и нерагламентирано. Обвиненията срещу нас са безпочвени и неоснователни“, коментира Попова.

„Това е наша дългогодишна борба на сдружението. Няма нищо извънредно преднамерено и целенасочено“, каза още председателят на Сдружението за защита правата на животните.

На своя сайт от организацията припомнят, че по сигнал до компетентните власти, подаден от тях през май 2009 г., е извършена проверка от експерти. „Резултатът от проверката е оповестен от РИОСВ с официално писмо. В документа се казва, че предстои предаването на мечките за отглеждане в лицензиран зоопарк или спасителен център до изграждането на специално обособено помещение само за кафявите мечки. В Лесопарк „Липник” са извършвани няколко проверки от РИОСВ-Русе, като са направени предписания до осигуряването на подходящи условия в съществуващия зоокът до с. Николово, мечките да бъдат настанени в зоопарк или спасителен център, отговарящ на изискванията на законодателството. По тази причина Община Русе потърси възможности за безвъзмездното настаняване на двете млади мечки – женска и мъжка на подходящо за целта място“, отбелязват още от сдружението.

http://ruse.topnovini.bg/node/63864Новина от
( http://www.animal.rusetv.com/news.php?extend.338 )